Kamu hizmetlerinin çağın gerekliliklerine uygun şekilde dönüşmesi, kamu hizmeti sunan kuruluşların ve vatandaşların hayatını doğrudan etkileyen çözümler üretilmesi, yalnızca iyi niyet ve politik irade ile değil, aynı zamanda bilimsel araştırmaların somut çıktılara dönüşmesiyle de mümkün olabilir. İşte tam da bu noktada, Kamu kurumlarının ihtiyaçlarını Ar-Ge odaklı projelerle karşılamayı hedefleyen bir sistem ile TÜBİTAK 1007 Programı devreye giriyor. Ancak, böyle bir programa neden ihtiyaç duyulduğu ve bu programın sunduğu çözümler olmasaydı nelerin eksik kalacağı üzerine düşünmek, meselenin özünü anlamak açısından önemli.

Ar-Ge Temelli Satın Alma Modeli: Peki Ya Alternatif?

TÜBİTAK 1007 Programı’nın varlığı, aslında satın alma süreçlerine farklı bir açıdan bakılması sonucu ortaya çıkıyor. Geleneksel kamu ihale süreçleri, kısa vadeli ve standardize çözümlere odaklanırken; Ar-Ge tabanlı satınalma anlayışı ile geleceği şekillendirme ve uzun vadeli sürdürülebilir çözümler üretme potansiyeli oluşuyor.  

Örneğin, dijital dönüşüm süreçlerini ele alalım. Kamu hizmetlerinde yapay zekâ, büyük veri analitiği veya otomasyon gibi teknolojilerin geliştirilmesi yerine yalnızca mevcut ticari ürünler kullanılsaydı, kurumlar kendilerine özgü çözümler üretmekte zorlanacak, satın alınan yazılımları etkin kullanımı sorgulanacak, dış bağımlılık artacak ve yerli teknoloji ekosisteminin gelişimi de sekteye uğrayacaktı.

Bunun en somut örneklerinden biri, açık çağrılar arasında olan Kamu hizmetlerinde yapay zekâ entegrasyonu, yalnızca verimlilik artışı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda vatandaşların daha hızlı, etkin ve şeffaf bir şekilde hizmet almasını mümkün kılmayı hedefliyor.

Kimler Başvurabilir?

Proje Yürütücüsü Kuruluş (PYK) olarak, üniversiteler, kamu Ar-Ge birimleri, özel kuruluşlar veya bunların oluşturduğu konsorsiyumlar tarafından proje başvuruları yapılabilir.

Proje Destek Bütçesi

1007 Programı kapsamında sunulan projelerin Ar-Ge süresi en fazla 48 aydır.

Bütçe üst limitleri çağrı sürecinde belirlenmekte olup, çağrı konusuna ve kapsamına göre değişmekle birlikte destek oranı%100’dür.

Hangi konularda ihtiyaç bulunmaktadır?

Tıklayınız

T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının ihtiyacı için tıklayınız.

T.C. Gelir İdaresi Başkanlığının ihtiyacı için tıklayınız.

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığının ihtiyacı için tıklayınız.

T.C. Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun ihtiyacı için tıklayınız.

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının ihtiyacı için tıklayınız.

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığının ihtiyacı için tıklayınız.

Türkiye Adalet Akademisinin ihtiyacı için tıklayınız.

💡
Proje başvurularının 24 Nisan 2025 günü saat 23:59'a kadar tamamlanması gerekmektedir.